Pass syndroom Oudervervreemding

Veel kinderen die problemen krijgen in de scheidings situatie, krijgen te maken met het ouderverstotingssyndroom. Ook wel Pas syndroom genoemd.(Parental Alienation Syndrome) Van dichtbij maken wij dit mee en ik moet zeggen het is hartverscheurend.

Jij schreeuwt tenminste niet zo, als mama.

Je bent een klein mannetje met gescheiden ouders,die wordt heen en weer geslingerd als je vader opeens een nieuwe vriendin krijgt. Nog moeilijker is het als die nieuwe vriendin met haar kinderen dan bij jouw vader gaat wonen. Je vader zorgt opeens voor 3 wildvreemde kinderen, die net doen of het hun vader is .En wat eens jouw huis was, is niet meer echt jouw huis, want er wonen opeens 4 andere mensen. Die kinderen spelen met jouw speelgoed, op jouw kamer. En kruipen ook bij jouw vader op schoot.

 Op zondag avond ga je weer terug naar je moeder. Dat hoort, dat staat in de omgangsregeling.

Het is allemaal niet zo makkelijk om dat in je kleine hoofdje een plek te geven.

Toch merk je dat je het wel steeds leuker begint te vinden om op vrijdag weer naar papa en zijn nieuwe vriendin toe te gaan. Het is gezellig, en haar kinderen worden vrienden van je. Als je dan 3 weken met z'n allen op vakantie gaat, is het toch wel heel erg leuk. En merk je dat het wel erg fijn is zo met elkaar.

Op een dag ga je bij de nieuwe vriendin op schoot zitten, en streelt haar wang, "Jij schreeuwt tenminste niet zo als mama." De vriendin knuffelt je, maar houdt wijselijk haar mond. Zij en je papa hebben afgesproken om nooit negatief te praten over je moeder.

De maanden verstrijken en je hebt steeds meer moeite om weer terug te gaan op zondagavond naar je moeder. Want het is zo gezellig bij papa, en je speelt zo lekker met de anderen. Je hebt al een paar keer tegen de vriendin gezegd dat je van haar houdt. En dat doe je ook echt, want ze zorgt heel goed voor je.

Maar dan opeens, heel voorzichtig en ragfijn  begint je moeder, nare dingetjes over de vriendin van papa te zeggen. Ze zegt dat je niet naar haar hoeft te luisteren, omdat zij je moeder niet is. Dat zij met de kinderen, die ondertussen je vrienden zijn geworden, jouw huis heeft ingepikt.

Ze zegt ook dat papa meer met jou alleen moet doen, omdat hij jouw vader is. Ze zegt ook dat je best die vreemde kinderen mag slaan als je het niet met ze eens bent.

Je gaat je bij papa steeds vreemder gedragen, want mama zegt dat je je eigen gang moet gaan. En dat jij het meeste recht hebt. Je vind heel diep in je hart papa en zijn vriendin heel erg lief en bent het liefste bij hun. Maar je weet niet meer wat je moet geloven. Mama zegt ook dat je wat je niet lust nooit hoeft te nemen of te proberen bij papa. Dat je nooit hoeft te bedanken voor het fijne weekend omdat het heel gewoon is dat papa het fijn voor je maakt.

Je bent zo verwart, dat je het gewoon niet meer weet.

Mama koopt na het weekend vaak wat moois voor je. Een telefoon, een We spel, en een heleboel lego. Zij heeft ondertussen ook een nieuwe vriend. Maar ze heeft gezegd dat als jij hem niet wil, ze hem dan weer weg doet. Ze zegt dat papa dat ook moet doen. Maar dat hij dat niet doet omdat jij eigenlijk niet meer mee telt bij hem en dat hij die andere kinderen nu ok als zijn kinderen ziet.

Je gaat lelijk en brutaal doen tegen papa, en tegen zijn vriendin praat je niet meer. Als je dat wel doet, ben je brutaal en kijkt haar vijandig aan. Je bent opeens een volwassen jongetje geworden, wat je vader op zijn fouten wijst. En graag over soaps praat die je met mama altijd kijkt.

En dan zegt mama opeens dat je misschien niet meer heen wilt op vrijdag. En als je dat niet wilt zij met jou hele leuke dingen gaat doen. Dat geeft de doorslag je wilt niet meer naar papa, naar zijn vriendin en de andere kinderen. Naar dat fijne huis met alle gezelligheid.

Nu ben je vanaf de vakantie niet meer bij papa geweest. Je hebt geen zin meer in school, want je wordt erg gepest. Je ziet er moe en ongelukkig uit. Maar mama zegt dat eerst de vriendin weg moet zijn, en dat je het dan maar weer moet gaan proberen. En dat jij dan weer gelukkig wordt.

Ondertussen blijven de mensen die heel veel van je houden en die je echte liefde willen geven, Hopen en bidden dat ze met professionele hulp je straks weer bij zich mogen hebben. Want de mensen die echt van je houden missen je heel erg.

Helaas zijn dit soort verhalen aan de orde van de dag. Het is verschrikkelijk dat deze dingen om ons heen gebeuren. Wat de ex partner vergeet is dat ze zich ten alle tijde over de rug van haar kinderen wreekt op haar ex man. Zij heeft dus niet alleen haar ex man hiermee maar ook haar eigen kinderen. Ze gebruikt haar eigen kinderen als wapen in de scheiding.

Deze vrouwen geloven alleen in hun eigen waarheid. Maar vergeten dat hun kinderen later te kampen hebben met vertrouwen en integriteit. Ze kunnen last krijgen van angst stoornissen en onzekerheid. Het worden onstabiele kinderen. Vaak zijn worden het eenlingen in de maatschappij omdat zij zich nergens kunnen hechten en binden.

Laten we hopen dat dit probleem in Nederland serieuzer aangepakt gaat worden. In Brazilie zijn vrouwen die zich schuldig maken aan het ouder verstotings syndroom strafbaar